Beebitoidu esimesed retseptid

Beebitoidu esimesed retseptid

Beebi lisatoiduga harjutamine on põnev ja võib esmapilgul kohati ka segadusseajav tunduda – mida siis millal ja millega anda tohib ning mida tasuks vältida?

Esimese toiduna on hea tutvustada kuumutatud  kõrvitsalisi (tavaline kõrvits, suvikõrvits, baklažaan).  Kõrvitsat saab aurutada, küpsetada praeahjus või keeta väheses vees. Igal juhul tuleks eelistada eestimaist kõrvitsat, mis on saadaval pea aasta läbi. Puuviljadest sobib hästi esimeseks tutvustamiseks kuumutatud kodumaine õun.

Kõrvitsat võib segada pea kõigi aed-, köögi- või puuviljadega. Kui laps on kõrvitsa omaks võtnud, võib seda alguses segada näiteks õuna või pirniga.

Esimesel lisatoidu kuul ei soovita kõrvitsat segada kartuli ja porgandiga, kuna kartul on raskesti seeditav ja porgand on sageli tugev allergeen (nt. karedad, punakad põsed).

Lihaga võiks alustada 7. – 8. elukuu paiku – siis, kui laps on köögiviljad omaks võtnud.

Enne 7. elukuud ei ole lapse seedefermendid valmis liha seedima.  Alguses võiks liha olla menüüs 1 kord nädalas 1 teelusikatäis ja hästi peenestud viisil koos köögiviljaga.

Alustades võib ka ainult lihakeeduleent köögiviljapüreega segada ja vaikselt liha lisama hakata. Kuna liha on raskemini seeditav, ei soovitata seda rohkem kui 2-3 korda nädalas. Hea oleks vältida kooslust liha ja kartul, kuna mõlemad toiduained on raskesti seeditavad.

Kui nüüd üldiselt purgitoitudest rääkida, ei ole need enamasti nii head kui kodus tehtud püreed. Neile on siiski valdavalt maitseaineid lisatud.

Esimestel lisatoidu kuudel ei soovitata lastele anda raskesti seeditavaid toiduaineid nagu herned, oad, maasikad, tomatid, paprika ning apelsinid.

Esimesel eluaastal ei soovita lapsele anda rõõska piima. Hapendatud piimatooted võiksid tulla menüüsse alates kümnendast elukuust.

Pähkleid ja maiustusi oleks hea veel mitu aastat vältida.

Püree sisse võiks segada ka teelusikaga natuke oliiviõli või mõnda muud külmpressitud õli. Lisaks sellele, et see on kasulik, aitab see ka seedimist korras hoida ja  ennetab kõhukinnisust.

Tegelikult, ega siin väga täpseid retsepte ei olegi. Lihtsalt tuleks kombineerida vanusele vastavaid toiduaineid, natuke õli ka sisse ja vaadata, mis lapse maitsemeeltele rohkem meeldib.

Meeldetuletuseks võib perekooli kodulehelt ka üle vaadata, millised on lisatoiduga alustamise soovitused.

Lapsele on ikka ema tehtud toit kõige parem ja maitsvam.

Purgipüreesid võib küll mugav reisile minnes kaasa haarata, aga kodus võiks ikka ise tehtud toitu pakkuda. Kes meist tahaks iga päev konserve süüa?

Greetel Lee

greetel@emmedeklubi.ee

Reklaam